Urgentie aanvragen

Wat is een urgentie?
Als je in een noodsituatie zit, krijg je soms voorrang op andere woningzoekenden bij het vinden van een woning. Dit noemen we urgentie. De gemeente kan een urgentieverklaring geven aan mensen die dringend een (andere) woning nodig hebben. Omdat alle woningen zo eerlijk mogelijk verdeeld moeten worden, wordt er per situatie gekeken wat mogelijk is. Een urgentie is 6 maanden geldig. 

Het Vierde Huis verzorgt de urgentie-aanvragen voor de gemeente Haarlemmermeer. Wij kijken of je voldoet aan de regels en of je situatie past bij de regeling.

Let op! Vraag een urgentieverklaring zelf aan. Op internet bieden organisaties aan dit voor je te doen – tegen betaling. We raden dit af. Een aanvraag duurt op die manier even lang, maar je betaalt er wel voor. 

Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?

Ga hiervoor naar de urgentiewijzer, in deze vragenlijst zijn de minimale voorwaarden verwerkt:

Als je niet weet of je aan de voorwaarden voldoet, of meer informatie wilt, kan je een kansadviesgesprek aanvragen. We kijken dan samen naar je situatie en geven advies. Dit gesprek is telefonisch, en kost niets.  Je kan een afspraak maken als je eerst de Urgentiewijzer hebt ingevuld. 

Na het kansadviesgesprek kun je verder met de urgentie aanvraag, dan zijn de kosten € 50,-. Als we je complete aanvraag hebben ontvangen, nodigt Het Vierde Huis je uit voor het urgentiegesprek. Tijdens dit tweede gesprek stellen we extra vragen over het woonprobleem. 

Binnen 8 weken na de aanvraag ontvang je bericht waarin staat of je urgentie krijgt of niet. Als je op medische gronden een urgentie aanvraagt, kan het zijn dat je een afspraak krijgt bij een keuringsarts.

Let op: de gemeente Haarlem valt niet onder Haarlemmermeer maar onder de regio Zuid-Kennemerland.

Veelgestelde vragen 

Hoe vind ik een woning zonder urgentie?
Als je bent ingeschreven bij WoningNet Stadsregio Amsterdam kan je reageren op die woningen die passen bij je situatie. Je maakt meer kans als je langer bent ingeschreven, actief reageert en als je reageert op woningen die minder gewild zijn.  home – Sociale Huurwoning Zoeken

Corporaties verhuren soms ook woningen in de vrije sector. Deze hebben een hogere huur, maar zijn vaak wel sneller beschikbaar.

Zijn er andere plekken om een woning te vinden?

Er zijn verschillende websites waar woningen en kamers te huur worden aangeboden, zoals:

  • www.kamernet.nl
  • www.kamermetkansen.nl
  • www.dmgo.nl
  • www.deregenboog.org/onder-de-pannen
  •  

Op welke woningen kan ik reageren met een urgentie?
Je kan niet zelf reageren op het woningaanbod met een urgentie. Er zal een woning worden aangeboden in de gemeente Haarlemmermeer door de woningcorporatie via directe bemiddeling. 

Mag ik een aangeboden woning weigeren?
Nee, in deze gemeente mag je geen woning weigeren. Je verliest dan je urgentie.