Loading...

Op donderdag 8 december a.s. geven inspirerende sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun visie op de rol van gemeenten en woningcorporaties bij urgentiedienstverlening. Een verfrissend programma vol praktijkverhalen en ideeën om zelf een volgende stap te zetten. En natuurlijk is er volop ruimte voor netwerken. Wij nodigen je graag uit om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn!

Reserveer de datum!

Wanneer: donderdag 8 december 2022
Tijd: 9.00 – 12:00 uur
Locatie: Jaarbeurs MeetUp Utrecht

Een frisse blik op woonurgentie

Het woningtekort is groot. Vooral mensen met lagere inkomens en kwetsbare burgers dreigen buiten de boot te vallen. En het aantal woningzoekenden met een acuut woonprobleem neemt alsmaar toe. Vooral deze categorie leidt tot hoofdbrekens bij gemeenten en woningcorporaties. Wonen is een grondrecht en het is de verantwoordelijkheid van gemeenten om samen met woningcorporaties en maatschappelijke organisaties invulling te geven aan het beleid en de uitvoering daarvan. Dat blijkt in de praktijk steeds lastiger. Het is een complex speelveld waarin gemeenten de juiste balans moeten vinden tussen wat rechtvaardig is en sociaal acceptabel. De uitvoering vraagt om werkbare regels en procedures, (digitale) toegankelijkheid voor medewerkers én woningzoekenden, en een efficiënte manier van werken, zonder daarbij de menselijke maat uit het oog te verliezen. Genoeg redenen om met een frisse blik naar urgentie(dienstverlening) te kijken. Wat kun je als organisatie zelf doen? En wat doe je samen met andere partijen?

Voor wie is deze bijeenkomst?

Beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers die betrokken zijn bij het beleid en de uitvoering van urgentieregelingen bij gemeenten en woningcorporaties.


Wat kun je verwachten?

Wij hebben een gevarieerd – en inspirerend – programma voor je samengesteld. De energieke en bevlogen volkshuisvester Jeroen Frissen (Circusvis) neemt je mee in de complexe vraagstukken en moeilijke beslissingen die woonruimteverdeling met zich meebrengen. En legt hij dilemma’s voor zoals: ”Aan welke voorwaarden moet een omgeving voldoen voor huisvesting van mensen met een urgentie?”

Naast het plenaire programma kun je kiezen uit verschillende expertsessies:

Sanne van der Lelij en Yorick Schram (Gemeente Amsterdam) vertellen over een nieuwe manier van woonruimteverdeling die actief woningzoekenden en mensen in een problematische situatie in de stadsregio Amsterdam meer kansen moet geven. Welke keuzes zijn gemaakt? Hoe geef je dit vorm, samen met partners? Hoe worden woningzoekenden hierbij betrokken?

Gerard Scholten en Marthen Jeths (Tomlow Advocaten) nemen je mee in actuele praktijkcases waarbij knellende wet- en regelgeving gemeenten en woningcorporaties verhindert om maatwerk te bieden aan huurders die op straat dreigen te komen staan. Denk aan jonge volwassenen die in een huurwoning achterblijven na het overlijden van hun ouders. Hoe ga je hiermee om als gemeente of woningcorporatie?

Laura Poolman (Kennedy Van der Laan) geeft inzicht in de do’s en dont’s op het gebied van privacybescherming bij urgentiedienstverlening. Hoe zorg je ervoor dat de (bijzondere) persoonsgegevens van woningzoekenden voldoende worden beschermd? Welke afspraken moeten hierover worden gemaakt met wie? Hoe zorg je ervoor dat meerdere partijen veilig kunnen werken met verschillende systemen en toegang tot grote hoeveelheden persoonsgegevens? En hoe te handelen bij een (systeemoverstijgend) datalek of verzoeken van woningzoekenden om hun persoonsgegevens in te zien of te verwijderen? Kortom, voldoende onderwerpen om een goed beeld te krijgen van de regels uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Hilmar Giesen (Het Vierde Huis) ziet gemeenten in dit digitale tijdperk vaak worstelen om het juiste evenwicht te vinden tussen een efficiënt, digitaal proces en dienstverlening die toch als persoonlijk voelt. Hoe vind je een gezonde balans tussen digitale ondersteuning en persoonlijk advies die essentieel zijn om woningzoekenden de beste klantervaring te kunnen bieden?

Het Vierde Huis organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met WoningNet.

Meld je nu aan!

Wil je alvast een plaats reserveren? Je kunt je hieronder aanmelden. Deelname is gratis.
Je ontvangt enkele weken voor de bijeenkomst een deelnamebevestiging met het definitieve programma en praktische informatie.

We zien je graag op 8 december!