Urgentie aanvragen
Wat is een urgentie?
Als je in een noodsituatie zit, krijg je soms voorrang op andere woningzoekenden bij het vinden van een woning. Dit noemen we urgentie. De gemeente kan een urgentieverklaring geven aan mensen die dringend een (andere) woning nodig hebben. Omdat alle woningen zo eerlijk mogelijk verdeeld moeten worden, wordt er per situatie gekeken wat mogelijk is. Een urgentie is 6 maanden geldig.
Het Vierde Huis verzorgt de urgentie-aanvragen voor de gemeente Montfoort. Wij kijken of je voldoet aan de regels en of je situatie past bij de regeling.
Let op! Vraag een urgentieverklaring zelf aan. Op internet bieden organisaties aan dit voor je te doen – tegen betaling. We raden dit af. Een aanvraag duurt op die manier even lang, maar je betaalt er wel voor.
Waar moet ik aan voldoen?
Er zijn in elk geval een paar algemene voorwaarden om een urgentie te kunnen krijgen:
- Je bent 18 jaar of ouder;
- Je bent jonger dan 65;
- Je hebt zelfstandige woonruimte;
- Je staat 1 jaar of langer ingeschreven in de woningmarktregio Utrecht;
- Je woning is volgens het bestemmingsplan aangewezen voor permanente bewoning;
- Je staat ingeschreven bij WoningNet en reageert op woningen waarvoor je in aanmerking komt;
- Het belastbaar gezinsinkomen is lager dan € 56.330,-;
- Het woonprobleem is ontstaan in de gemeente Montfoort.
Op welke woningen kan ik reageren met een urgentie?
Als je urgentie hebt gekregen, kan je zelf een woning zoeken, via WoningNet regio Utrecht. Met een urgentie kan je reageren op een appartement vanaf de eerste etage.
Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?
Als je aan de algemene voorwaarden voldoet, willen we graag weten wat je (nood)situatie is. Check eerst in de Urgentiewijzer of je een urgentie kan aanvragen. Daarna plan je een kansadviesgesprek met ons waarin we je aanvraag bespreken. Dit gesprek is telefonisch, en kost niets. Daarna kan je de Urgentiewijzer opnieuw doorlopen en de urgentie aanvragen.
Een urgentie-aanvraag kost € 150,00. Je betaalt dit voor de aanvraag, ook als daar uitkomt dat je geen urgentie krijgt. Check eerst of je urgentie kan krijgen:
Binnen 8 weken ontvang je bericht waarin staat of je urgentie krijgt of niet. Als je op medische gronden een urgentie aanvraagt, kan het zijn dat je een afspraak krijgt bij een keuringsarts.
Veelgestelde vragen
Kan ik de kosten voor de aanvraag terugkrijgen?
De kosten die je betaalt voor een urgentie-aanvraag noemen we legekosten. Deze worden niet terugbetaald. Je betaalt voor de aanvraag, ook als de uitkomst is dat je geen urgentie krijgt.
Kan mijn urgentie verlengd worden?
Als je na 6 maanden nog geen geschikte woning hebt gevonden, kan je verlenging aanvragen. Dat kan vier weken voordat de urgentie afloopt. Een urgentie wordt alleen verlengd als er niet genoeg aanbod is geweest dat past bij het zoekprofiel. Neem voor een verlenging contact op via ucwu@hetvierdehuis.nl.
Hoe vind ik een woning zonder urgentie?
Als je bent ingeschreven bij WoningNet kan je reageren op die woningen die passen bij je situatie. Je maakt meer kans als je langer bent ingeschreven, en als je reageert op woningen die minder gewild zijn. Soms worden woningen verloot.
Corporaties verhuren soms ook woningen in de vrije sector. Deze hebben een hogere huur, maar zijn vaak wel sneller beschikbaar.
Zijn er andere plekken om een woning te vinden?
- www.funda.nl/huur
- https://www.rebohuurwoning.nl/nl/contact/utrecht/
- https://holland2stay.com/utrecht
- https://www.axioncontinu.nl/
Mag ik een aangeboden woning weigeren?
In Montfoort mag je geen woning weigeren als je een urgentie hebt. Als je binnen 6 maanden geen woning hebt gevonden maar wel een woning hebt geweigerd, wordt je urgentie niet verlengd.
Privacyverklaring Stichting Urgentiedienstverlening West-Utrecht