Nieuwsbrief Het Vierde Huis

woensdag 1 augustus 2018

Dit is de eerste nieuwsbrief van Het Vierde Huis. Met deze nieuwsbrief brengen we je ieder kwartaal op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen de urgentiedienstverlening.

Wat doet Het Vierde Huis?
Het Vierde Huis is een stichting, die in de jaren 90 in de gemeente Utrecht is ontstaan. Vanaf die tijd hebben wij ons ontwikkeld tot een professionele partner op het gebied van urgentiedienstverlening. Onze klanten zijn vooral gemeenten. Inmiddels werken we door het hele land, van Groningen tot Den Haag en van Haarlemmermeer tot Wijk bij Duurstede.

Kansadviesgesprekken
Urgentiedienstverlening is onze grootste tak van sport. Wij verzorgen een efficiënt proces met een menselijk karakter. Dit betekent dat wij het urgentieproces waar nodig hebben geautomatiseerd, maar ook veel tijd besteden aan een persoonlijke benadering. Vrijwel alle urgentieaanvragers die bij ons terechtkomen, zitten in een moeilijke periode en hebben soms extra ondersteuning nodig. Wij bieden die in de vorm van ‘kansadviesgesprekken’.

Tijdens de kansadviesgesprekken toetst een medewerker van Het Vierde Huis voorafgaand aan een urgentieaanvraag de situaties van woningzoekenden op wet en regelgeving, wordt er gericht advies gegeven en luisteren we vooral goed. Zo weten woningzoekenden al snel of een urgentieaanvraag zinvol is.

Voorrangssysteem
Naast dat wij de urgentiedienstverlening voor diverse gemeenten uitvoeren, bieden wij ook het ‘Voorrangssysteem’ aan. Dit is een gebruiksvriendelijke tool, waarmee gemeenten alle binnenkomende urgentieaanvragen op een overzichtelijke, efficiënte en veilige manier verwerken.

Kennispartner
Het Vierde Huis kan je bij nog meer zaken ondersteunen, omdat we graag onze ervaring en kennis delen. Ons doel is namelijk dat alle woningzoekenden met een urgent woonprobleem snel, zorgvuldig en zo goed mogelijk worden geholpen. En dit niet alleen binnen de gemeenten die de urgentiedienstverlening al hebben uitbesteed aan Het Vierde Huis, maar ook in gemeenten die dit (nog) niet hebben gedaan. Dit doen wij onder andere op beurzen en congressen, maar ook tijdens kennissessies.

VNG jaarcongres 2018
Op 26 en 27 juni jl. was Het Vierde Huis aanwezig op het VNG Jaarcongres in Maastricht. Hier hebben wij diverse bestuurders gesproken. Velen van hen waren nieuw in het werkveld, sommigen enkele weken en anderen nog niet benoemd na de gemeenteraadsverkiezingen. Met een aantal mensen zullen wij vervolggesprekken voeren en hun meer informatie geven over onze werkwijze en de landelijke trends die wij signaleren.

Save the date 18 oktober 2018 Kennissessie Het Vierde Huis
Het Vierde Huis organiseert voor het derde jaar achtereen in oktober een kennissessie. Gezien de prettige ervaring van vorig jaar, zal ook dit jaar de kennissessie plaatsvinden in het Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Dit belooft een interessante middag te worden met aansprekende workshops.

Eén van die workshops gaat over de huisvestigingsverordening. Veel gemeenten zijn namelijk momenteel druk bezig met het vernieuwen of opstellen van hun huisvestingsverordening. Dit is vaak een lang en ingewikkeld proces Op de 18e besteden we aandacht aan de do’s and don’t. Verdere praktische en inhoudelijk informatie over de kennissessie volgt nog.

Malafide tussenpersonen actief
De afgelopen weken krijgen we signalen dat er malafide tussenpersonen op de markt actief zijn. Zij beweren dat ze woningzoekenden op een makkelijke manier aan een urgentie kunnen helpen. Met garantie op succes, maar wel tegen hoge administratiekosten van ca 300 euro. Vooral in de regio Rotterdam en Den-Haag zijn deze adviesbureaus actief.

Als Het Vierde Huis maken we ons zorgen om deze signalen. De druk op de woningmarkt is hoog. Woningzoekenden proberen op allerlei manieren hun zoektocht te versnellen. Niet officiële adviseurs maken hier misbruik van. Als Het Vierde Huis vragen we gemeenten om in de externe communicatie naar woningzoekenden hier aandacht aan te besteden. Zo kunnen we samen ervoor zorgen dat woningzoekenden op de juiste en correcte manier een urgentieaanvraag kunnen indienen

Tips voor externe communicatie naar woningzoekenden omtrent een urgentieaanvraag

- Verwijs altijd naar de website van de gemeente voor de actuele informatie;
- Geef informatie over wat de maximale kosten zijn bij de gemeente voor een urgentieaanvraag;
- Informeer hen over professionele hulpverlening.

Met vriendelijke groet,

Het Vierde Huis


Naar nieuwsoverzicht