Het Laatste Kansbeleid levert op de lange termijn het beste resultaat op

donderdag 21 augustus 2014

redactie Het Vierde Huis

In de zomer van 2013 zorgde een burenruzie voor veel overlast in een Biltse wijk. Hoewel er meerdere partijen bij de ruzie betrokken waren, had één van de huurders het grootste aandeel in het conflict. Vanwege de overlast had Woonstichting SSW juridisch gezien genoeg aanwijzingen om het huurcontract met de huurder te ontbinden. Toch besloot SSW om naar mogelijke alternatieven te zoeken en besloot zij om met Het Vierde Huis in zee te gaan. Het ging ten slotte om een ouder echtpaar en omdat de schuld niet uitsluitend bij hen lag, wilde SSW het echtpaar nog een laatste kans geven.

Het Vierde Huis biedt een passende oplossing met oog voor het individu

Door professionele bemiddeling, het op orde krijgen van de financiële situatie van huurders en gedragsverandering, zoekt Het Vierde Huis naar een passende oplossing met oog voor het individu. Om terugval in het oude gedrag te voorkomen, worden huurders ten minste 2 jaar begeleid en gecontroleerd aan de hand van de gemaakte afspraken. Wanneer er sprake is van overlast, krijgt de huurder een eenmalig aanbod om te verhuizen naar een gelijkwaardige woning van de betreffende woningcorporatie.

Zo ook bij het echtpaar uit de Biltse wijk. Zij hebben hulp gekregen van het Vierde Huis en kregen de kans te verhuizen naar een andere buurt, waar zij nu naar tevredenheid wonen en geen overlast veroorzaken.

Besparen op kosten

Het aantal huisuitzettingen is in 2013 met 8% gestegen t.o.v. 2012. Woningcorporaties hebben te kampen met flinke extra kosten als gevolg van deze toename. Het Vierde Huis helpt gemeenten en woningcorporaties om woonproblemen aan te pakken. Dat doen ze gestructureerd, samen met alle betrokken instanties, maar vooral ook samen met de persoon, het stel of het gezin waar het om gaat door middel van Het Laatste Kansbeleid. Het doel van dit beleid is het voorkomen van overlast en dakloosheid, omdat dat op lange termijn het beste resultaat oplevert. Het Laatste Kansbeleid is succesvol: 80% van de huurders kan in de woning blijven en valt niet meer terug in het 'oude' patroon. De resterende 20% komt terecht in een woonvorm die wel haalbaar is, zoals een beschermde woonvorm of een hostel. Het voorkomen van huisuitzetting levert een kostenbesparing op tot 60%.

Positieve ervaringen

Grietje Middelkoop, wijkconsulent bij SSW, vertelt: “In het verleden heb ik al veel positieve ervaringen gehad in Utrecht met Het Vierde Huis. Daarom besloten we om Het Laatste Kansbeleid als pilot toe te passen in de Bilt. In het begin stuitten we op wat gezonde weerstand van de huurders. Er werden veranderingen in hun gedrag verwacht en er keek iemand mee met hun financiën. Uiteindelijk waren de huurders zeer tevreden met hun nieuwe woning en de geboden hulp van Het Vierde Huis."

Bekijk hier de video waarin klanten aan het woord zijn over Het Laatste Kansbeleid..

 

 


Naar nieuwsoverzicht