Urgentie aanvragen

Wat is een urgentie?
Als je in een noodsituatie zit, krijg je soms voorrang op andere woningzoekenden bij het vinden van een woning. Dit noemen we urgentie. De gemeente kan een urgentieverklaring geven aan mensen die dringend een (andere) woning nodig hebben. Omdat alle woningen zo eerlijk mogelijk verdeeld moeten worden, wordt er per situatie gekeken wat mogelijk is. Een urgentie is 6 maanden geldig. 

Het Vierde Huis verzorgt de urgentie-aanvragen voor de gemeente Oudewater. Wij kijken of je voldoet aan de regels en of je situatie past bij de regeling.

Let op! Vraag een urgentieverklaring zelf aan. Op internet bieden organisaties aan dit voor je te doen – tegen betaling. We raden dit af. Een aanvraag duurt op die manier even lang, maar je betaalt er wel voor. 

Op welke woningen kan ik reageren met een urgentie?
Als je urgentie hebt gekregen, kan je zelf een woning zoeken, via Mijn Dak regio Utrecht. Met een urgentie kan je reageren op een appartement vanaf de eerste etage. 

Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?
Check eerst in de Urgentiewijzer of je een urgentie kan aanvragen. Daarna plan je een kansadviesgesprek met ons waarin we je aanvraag bespreken. Dit gesprek is telefonisch, en kost niets. Daarna kan je de urgentie aanvragen.

Een urgentie-aanvraag kost € 150,00. Als je de urgentieverklaring krijgt, betaalt de gemeente Ouderwater je € 100,00 terug. 

Binnen 8 weken ontvang je bericht waarin staat of je urgentie krijgt of niet. Als je op medische gronden een urgentie aanvraagt, kan het zijn dat je een afspraak krijgt bij een keuringsarts.

Veelgestelde vragen 

Kan ik de kosten voor de aanvraag terugkrijgen?
De kosten die je betaalt voor een urgentie-aanvraag noemen we legeskosten. Deze worden niet terugbetaald. Je betaalt voor de aanvraag, ook als de uitkomst is dat je geen urgentie krijgt.

Kan mijn urgentie verlengd worden?
Als je na 6 maanden nog geen geschikte woning hebt gevonden, kan je verlenging aanvragen. Dat kan vier weken voordat de urgentie afloopt. Een urgentie wordt alleen verlengd als er niet genoeg aanbod is geweest dat past bij het zoekprofiel. Neem voor een verlenging contact op via ucwu@hetvierdehuis.nl.

Hoe vind ik een woning zonder urgentie?
Als je bent ingeschreven bij WoningNet kan je reageren op die woningen die passen bij je situatie. Je maakt meer kans als je langer bent ingeschreven, en als je reageert op woningen die minder gewild zijn. Soms worden woningen verloot. 

Corporaties verhuren soms ook woningen in de vrije sector. Deze hebben een hogere huur, maar zijn vaak wel sneller beschikbaar.

Zijn er andere manieren om een woning te vinden?
Er zijn verschillende websites waar woningen en kamers te huur worden aangeboden, zoals:

Mag ik een aangeboden woning weigeren?
In Oudewater mag je geen woning weigeren als je een urgentie hebt. Als je binnen 6 maanden geen woning hebt gevonden maar wel een woning hebt geweigerd, wordt je urgentie niet verlengd. 

 

Privacyverklaring Stichting Urgentiedienstverlening West-Utrecht