Urgentieverklaring Zoetermeer

Heeft u dringend andere woonruimte nodig? In sommige gevallen kunt u een urgentieverklaring (ook wel voorrangsverklaring) aanvragen. Met deze verklaring kunt u met voorrang op andere woningzoekenden reageren op sociale huurwoningen. U kunt een urgentieverklaring aanvragen als uw woonsituatie medisch of sociaal ontwrichtend/ levensbedreigend is. Als u een urgentieverklaring krijgt, doen anderen er langer over om een woning te vinden.

Het Vierde Huis behandelt de urgentie-aanvragen voor de gemeente Zoetermeer. Er wordt gekeken of u voldoet aan de regels en of uw situatie past bij de regeling.

Let op! Vraag een urgentieverklaring zelf aan. Op internet bieden organisaties aan dit voor u te doen – tegen betaling. Wij raden dit af. Een aanvraag duurt op die manier even lang, maar u betaalt er wel extra voor.

Aan welke regels moet u voldoen?

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • De problemen zijn direct het gevolg van de huidige woonsituatie;
  • U woont langer dan 2 jaar in de regio Haaglanden en u staat ingeschreven in de gemeente Zoetermeer;
  • De problemen zijn niet uw schuld;
  • U staat ingeschreven op Woonnet Haaglanden en u zoekt actief naar een andere woning, maar kunt niet op korte termijn zelf een oplossing vinden;
  • U heeft geen passende woningen geweigerd;
  • Uw inkomen is minder dan € 38.213 per jaar (voor 1-persoonshuishoudens) of minder dan € 51.863 per jaar (voor meerpersoonshuishoudens).

 Hoe vraagt u een urgentieverklaring aan?

Kijk eerst of u een urgentieverklaring kunt aanvragen. Vul daarvoor de urgentiewijzer in. Daarna kunt u een kansadviesgesprek aanvragen. Wij kijken dan samen naar uw situatie en geven advies. Dit gesprek is telefonisch en kost niets.

Een urgentie-aanvraag kost € 61,49. U betaalt dit voor de aanvraag, ook als daar uitkomt dat u geen urgentie krijgt. Binnen 8 weken ontvangt u bericht waarin staat of u urgentie krijgt of niet.

Als u op medische gronden een urgentie aanvraagt, dan kan het zijn dat u een afspraak krijgt bij een arts. Bij toekenning kunt u in Woonnet Haaglanden met voorrang reageren in de hele regio Haaglanden op de woningtypen waarvoor u urgentie heeft gekregen. Standaard wordt in het zoekprofiel een flat met/zonder lift en een portiekwoning toegekend. Een urgentie is 3 maanden geldig.

Handige links

Wonen | Gemeente Zoetermeer

Welkom – Woonnet Haaglanden (woonnet-haaglanden.nl)